Miten tukea asiakasta, jonka parisuhdetta tai eroa varjostavat päihteet?

17.10.2024

Monet suomalaiset perheet ja parisuhteet kärsivät päihteidenkäytön aiheuttamista haitoista. Yhdenkin perheenjäsenen ongelmallinen päihteidenkäyttö vaikuttaa perheen dynamiikkaan ja hyvinvointiin monin eri tavoin.  

Sininauhaliiton ja Parisuhdekeskus Katajan järjestämässä Päihteet parisuhteen kolmantena pyöränä -webinaarissa 9.10.2024 käsiteltiin päihteidenkäytön varjostamaa parisuhdetta ja erotilanteita ammattilaisten antaman tuen näkökulmasta. Aihe kokosi etäyhteyksien päähän viitisenkymmentä aiheesta kiinnostunutta kuulijaa.   

Riippuvuus ja parisuhteen hyvinvointi 

Asiantuntija Niina Vilkman Parisuhdekeskus Katajan Parisuhde voimavaraksi -toiminnasta esitteli hyvinvoinnin eri elementtejä parisuhteessa. Parhaimmillaan parisuhde on ihmiselle kannatteleva voimavara. Parisuhteen haasteet heijastuvat kielteisesti terveyteen ja työkykyyn. Parisuhteen tila vaikuttaa myös lasten tasapainoisen kasvun ja kehityksen tukeen.  

Kiintymyssuhde ja riippuvuus jakavat samoja palkitsemiseen liittyviä polkuja aivoissa. Riippuvuuden tuoma palkinto voi olla jopa viisi kertaa voimakkaampi kuin tavallisen elämän tuottamat palkinnot. Vähitellen riippuvuuden myötä normaalit, biologiset kiintymystarpeet hiljenevät. Riippuvuus haastaa parisuhteen tunneilmaisua ja vuorovaikutusta etenkin, kun päihteet menevät aina muiden tarpeiden edelle.  

Parisuhteen rakentavassa vuorovaikutuksessa tarvitaan minäpuhetta, jossa puhutaan omasta kokemuksesta toisen syyttelyn sijaan. Resilientissä parisuhteessa löydetään keinoja selviytyä hankalissa tilanteissa. Parisuhteen resilienssiä lisäävät muun muassa yhteiset kokemukset vaikeuksista selviämisestä sekä ilo ja huumori.  

Ammattilaisena on tärkeää ottaa parisuhde puheeksi asiakkaiden kanssa. Puheeksiotto ei tarvitse mitään erityistaitoja tai -tutkintoja, vaan tärkeintä on kuunnella ja luoda tilaa keskustelulle. Usein jo se, että kysyy, helpottaa tilannetta. 

Päihde-eroissa korostuvat häpeä ja tiedontarve riippuvuuksista  

Läheistyön kehittäjä Irene Komu Sininauhaliitosta kertoi päihteiden ja eron yhteisvaikutuksista. Sininauhaliitto on järjestänyt päihde-erityisiä eroryhmiä vuodesta 2018. Suurin osa päihde-erityisiin eroryhmiin hakeutuvista on eroamassa pitkästä avioliitosta puolison alkoholiongelman vuoksi. Toisinaan eroon johtaneissa perhetilanteissa näyttäytyy päihdeongelmien ylisukupolvisuus. Lapsuudesta tuttua kaavaa päihdeongelman haavoittamasta perhe-elämästä toistetaan omassa parisuhteessa, vaikka nimenomaan sitä ei ole haluttu oman perheen kohdalla tapahtuvan. 

Päihdeongelmien kuormittamissa perheissä korostuu häpeän kokemus, joka johtaa usein sosiaalisen elämän kaventumiseen. Toivo puolison raitistumisesta elää vaikeista vuosista ja tilanteista huolimatta pitkään. Parisuhteen vuorovaikutus on usein tulehtunut ja kumpikin osapuoli saattaa syytellä toista ja samalla myös kokea syyllisyyttä päihdeongelmasta.  Tieto addiktiosta sekä päihdesairaudesta koetaan usein hyödylliseksi, sillä se lievittää syyllisyyden kokemusta. Eroaminen voi olla vaikeaa, sillä huoli puolisosta ja lapsista voi olla suurta, kun ei voi olla varma, mitä erosta seuraa. Eron vaikeudesta kertoo sekin, että päihde-eroa on usein edeltänyt useita eroamisyrityksiä. 

Ammattilaisen olisi tärkeää kysyä parisuhteesta ja perhetilanteesta ja päihdeongelman esille tullessa kuunnella ilman valmiita vastauksia. Ammattilaisena voi tarjota tietoa addiktioista ja toipumisesta. On tärkeää kertoa, että muutos voi olla mahdollinen, mutta se edellyttää käyttäjältä tekoja: hoitoon ja avun piiriin hakeutumista. Puolison on myös hyvä ymmärtää, että päihderiippuvuudesta toipuminen on pitkä prosessi. Myös vertaisuuden mahdollisuuksia on tärkeää tarjota: jos päihde-erityistä eroryhmää ei ole saatavilla, on podcasteja, videoita ja luettavaa, joita voi vinkata ja jotka voivat lisätä hyvinvointia ja vahvistaa rajoja, vaikka suhteessa päättäisikin pysyä. 

Sininauhaliitto on julkaisemassa Päihteiden erottamat -ryhmänohjaajan oppaan loppuvuodesta 2024. Sen tarkoituksena on tukea ammattilaisia päihde-erityisen eroryhmän järjestämisessä. Eroryhmät on tarkoitettu eronneille tai eroa pohtiville sekä puolisoille tai päihdehäiriöstä toipuville. Ryhmän voi järjestää tarvittaessa myös verkossa. 

Päihteet parisuhteen kolmantena pyöränä -webinaari on katsottavissa Sininauhaliiton YouTube-kanavalla. 

Luitko jo nämä?

20.11.2024

Korvaushoito voi olla polku parempaan elämänlaatuun

Opioidiriippuvaisille henkilöille tarkoitettu lääkeavusteinen psykososiaalinen hoito, tutummin...
1.11.2024

Tiedote: Yliannostuksiin kuoli viime vuonna ennätysmäärä ihmisiä

Tuoreiden tietojen (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2024) mukaan huumemyrkytyksiin eli...
Tervetuloa vertoon kyltti
7.10.2024

Oulussa vertaisuutta ja yhteisöllisyyttä matalalla kynnyksellä

Toisinaan on hyvä avartaa omaa maailmaansa ja lähteä tutustumaan uusiin ympyröihin, voi saada...