Osat ja teemat

Palaset-mallin avulla työskentely on ratkaisukeskeistä ja eteenpäin suuntaava. Malli koostuu kolmesta osasta ja työskentely etenee kuuden teeman kautta. Hyväksi havaittu tapaamisten väli on noin kaksi viikkoa. Työskentely kestää yhteensä noin 3–4 kuukautta. Malli on joustava: osa asiakkaista voi esimerkiksi toivoa ainoastaan perhetapaamisia.

Palaset-mallin osat:

1. Perhe- ja yksilötapaamiset

Palaset-mallin teemoja käsitellään sekä yksilö- että perhetapaamisissa. Tapaamisiin voi osallistua yksi tai useampi nuoren läheinen. Myös nuori voi osallistua tapaamisiin, jos näin toivotaan.

2. Vertaisuus

Tapaamisten lisäksi työskentelyyn kuuluu suljettu läheisten vertaisryhmä. Ryhmä kokoontuu kuusi kertaa. Jokaisella tapaamiskerralla käsitellään yhtä Palaset-mallin teemaa.

Vertaisryhmä tarjoaa keskinäistä tukea ja mahdollisuuden jakaa omaa tilannettaan samaa kokeneiden kesken. Vertaisryhmä vahvistaa läheisen selviytymiskykyä ja antaa uusia näkökulmia ja toimintamalleja osallistujille.

3. Itseapuopas

Itseapuopas auttaa läheistä ymmärtämään, miten hän reagoi nuoren huumeiden käyttöön ja millaisia erilaisia selviytymiskeinoja tilanteessa voi olla. Opasta voi käyttää Palaset-mallin työskentelyn tukena, ja läheinen voi sen avulla tutustua tai palata tapaamisten teemoihin itsenäisesti niiden välillä.

Löydät itseapuoppaan täältä.

Palaset-mallin teemat:

1. Kuuntelu ja kartoitus

Kartoitetaan kokonaistilanne sekä käydään läpi ajatuksia ja toiveita työskentelylle.

2. Kriisi ja tunteet

Keskustellaan kriisin olemuksesta ja sen herättämistä erilaisista tunteista.

3. Tiedon tarjoaminen

Lisätään ymmärrystä ja tietoa päihdesairaudesta, huumausaineista sekä niiden vaikutuksista.

4. Selviytymiskeinot

Tarkastellaan henkilökohtaisia selviytymiskeinoja; millaisia keinoja on jo käytössä ja voisiko löytyä vaihtoehtoisia ja uusia keinoja selviytymisen tueksi.

5. Sosiaalinen tuki ja voimavarat

Käydään läpi sosiaalisten suhteiden vaikutuksia ja voimavaroja sekä niiden tarjoamaa tukea tilanteessa.

6. Jatkotuki

Pohditaan työskentelyn vaikutuksia ja keskustellaan verkostoista. Etsitään tarvittaessa sopiva jatkotuki.

Tutustu tarkemmin mistä Palaset-mallissa on kyse