Blogi: Joulurauha on kaikkien oikeus

13.12.2022

Mitä joulu sinulle edustaa? Kiireettömyyttä, rentoilua, lämpöä ja rakkautta – vai kenties myös painavaa tunnetta sydänalassa, kasvavaa huolen tunnetta tai jopa pelkoa? 

Maassamme on suuri joukko ihmisiä, jotka eivät pysty nauttimaan joulusta niin huolettomasti, kuin sen soisi kaikille olevan mahdollista. Arvioiden mukaan jopa yli 2 miljoonaa suomalaista kärsii läheisen päihderiippuvuudesta. Joulun lähestyminen voi herättää ahdistusta, pelkoa ja epävarmuutta, jos sitä joutuu viettämään ihmisen tai ihmisten kanssa, joille juhliminen ja rentoutuminen tarkoittavat ylenpalttista päihteidenkäyttöä. Joulun aika voi helpotuksen sijaan olla jokavuotinen pettymys tai hatara kulissirakennelma, jota pidetään yllä valheellisesti onnellisuutta teeskennellen.  

Alkoholi tuntuu yhä liittyvän itsestään selvänä osana moneen suomalaiseen juhlaan. Tämä voi tuntua antavan oikeutuksen reilullekin päihteiden käytölle joulupyhinä. Voi myös tuntua, että oman perheenjäsenen ikäviä tunteita herättävään tai loukkaavaan käytökseen ei saisi tai voisi puuttua, ”koska kaikilla pitää olla oikeus juhlia ja rentoutua”. On vaikeaa vetää rajoja sille, mikä on liikaa. Sukulaisjuhlissa voi tuntua, että on tiukkapipoinen, jos antaa läheisen päihteidenkäytön häiritä. On valitettavan yleistä, että suvun kokoontuessa yhteen kenenkään ongelmalliseen tai muita häiritsevään päihteidenkäyttöön ei puututa. Katsotaan mieluummin poispäin ja läpi sormien, ei haluta aiheuttaa riitaa – kun on nyt kuitenkin joulu.  

Median kiiltokuvajoulut lisäävät ahdistusta 

Se, että joulua varjostaa synkkä ja epämääräinen huoli, ei tunnu lainkaan reilulta. Median jakama epärealistinen kuva toisiaan rakastavista täydellisistä perheistä on omiaan lisäämään erilaisuuden ja häpeän tunteita, jos oma joulu ei ole yhtä kiiltokuvamainen. Päihderiippuvuuteen liittyy yhä stigma, mikä kaikessa ristiriitaisuudessaan tuntuu varsinkin jouluna täysin järjettömältä: runsaampikin alkoholinkäyttö on yhteiskunnassamme yhä sallittua ja jopa normalisoitua, mutta päihteidenkäyttöön liittyvistä ongelmista on vaikeaa puhua. Ja silti, päihteiden haitallinen käyttö koskettaa läheisenä niin valtavan monia meistä.  

Kuitenkin ihan jokaisella, myös päihderiippuvaisen läheisellä, on oikeus tuntea jouluna huolettomuutta ja iloa. Jokaisella juhlijalla on vastuu siitä, että kaikkien paikallaolijoiden olo on turvallinen. Kenenkään ei pitäisi perhejuhlassa joutua pelkäämään sitä, miten ilta jatkuu, kun sukulaiset ovat lähteneet koteihinsa ja päihtyneen läheisen juhlatunnelma on muuttunut estottomasta ilosta ärtyneisyyteen tai vihaan.  

Mitä läheisenä itse sitten voi tehdä? Ulkopuolisen näkökulmasta helpolta tuntuva ratkaisu olisi rajata päihteidenkäyttäjä pois juhlinnasta, mutta tilanteet ovat harvoin helppoja ja yksinkertaisia. Lähisuhteisiin liittyy aina monenlaisia tunteita. Oman läheisen ulossulkeminen voi tuntua hylkäämiseltä ja erityisen kovalta päätökseltä varsinkin jouluna. Päihderiippuvuuteen koko lähipiirin sairastuttavana ilmiönä liittyy usein myös paljon syyllisyydentunteita ja tarpeettomankin suurta vastuunkantoa.  

Rakenna omannäköinen joulu 

Läheisenä olisi tärkeää muistaa, että sinullakin on oikeus pitää huolta omasta jaksamisestasi ja hyvinvoinnistasi. Olisiko päihteidenkäytön aiheuttamasta huolesta mahdollista jutella jonkun kanssa? 

 Voihan olla, että kyseessä olevan henkilön estoton päihteidenkäyttö huolestuttaa tai ahdistaa muitakin kuin itseäsi. Olisiko suvun kesken mahdollista nostaa kissa pöydälle ja puhua siitä, millaista joulua toivottaisiin, jotta siitä voisivat kaikki nauttia? Olisiko mahdollista sopia pelisäännöistä – etenkin, jos mukana on lapsia? 

Joulu mielletään perhejuhlaksi ja siihen liittyy paljon odotuksia, mutta voisitko antaa itsellesi luvan muodostaa uusia jouluperinteitä – vaikkapa sellaisten ystävien seurassa, joiden päihteidenkäyttö ei aiheuta pelkoa, surua tai ahdistusta? Olisiko aika alkaa rakentaa omanlaista joulua, joka koostuu sinun hyvinvointiasi tukevista elementeistä?  

Joulurauha kuuluu nimittäin ihan kaikille, myös Sinulle, jonka läheisellä on päihderiippuvuus.    

 

Kirjoittaja on Läheiset ja päihteet -toiminnan kehittäjä, jolle jouluna on tärkeää rauhoittuminen, itsensä kuunteleminen ja tärkeiden ihmisten läsnäolo. 

 

Kuva: Szabo Viktor / Unsplash

Kirjoittaja Kaisu Lähteenmäki

Luitko jo nämä?

Kaksi noin 30-vuotiasta naista halaavat. Toisen kasvot näkyvät. Puita ja luonto taustalla.
20.9.2024

Yhteistyön merkitys korostuu päihteiden käyttäjien läheisten tukemisessa

Päihteiden käyttäjien läheisiä tukevien järjestöjen järjestämään Huolta vai hyvinvointia...
13.9.2024

Nyt löydät Palaset-mallin sivuiltamme!

Kuivin jaloin -verkkosivut ovat päivittyneet uudella Palaset-mallin osiolla. Löydät...
kaislat ja meri
12.6.2024

Kaikkein vaikeimmastakin surusta voi selvitä

Satu menetti 16-vuotiaan tyttärensä huumekuoleman kautta puolitoista vuotta sitten. Äärimmäisen...