Olemme koonneet läheisten avuksi listan väylistä, joiden kautta tukea voi hakea. Lisäksi tarjoamme tietoa tuen hakemiseen. Listan tukea tarjoavista tahoista ja auttavista puhelimista löydät tämän sivun lopusta.
Päihderiippuvaisten läheisille tarjotut palvelut vaihtelevat kunnittain. Tämän vuoksi ohjeemme ovat suuntaa antavia, mutta niiden avulla voi etsiä itselle sopia palveluita omasta kunnasta.
Kun päihderiippuvaisen läheinen on tunnistanut tarvitsevansa tukea, voi olla epäselvää, mistä tukea voi lähteä hakemaan. Läheiset kuvaavat usein, että tukea on kyllä saatavissa, mutta se on niin hajallaan, että tuen löytäminen on vaikeaa ja vaatii paljon omaa aktiivisuutta.
Läheisille suunnatut palvelut
Hyvinvointialueen tarjoamat palvelut
Hyvinvointialueilla on lakisääteinen velvollisuus tarjota tukea päihderiippuvaisten lisäksi heidän läheisilleen. Läheiset voivatkin hakea tukea kunnan peruspalveluista: Terveysaseman kautta voi hakeutua psykiatrille, psykologille tai keskustelemaan psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa. Äitiys- tai lastenneuvolapalveluista on mahdollista päästä keskustelemaan neuvolapsykologin tai perheneuvolan työntekijöiden kanssa. Kunnan mielenterveys- ja päihdepalvelut ovat myös päihderiippuvaisten läheisiä varten.
Kaikki palvelut, joista voi hakea tukea elämän kriiseihin, ovat niitä palveluita, joihin voivat hakeutua myös päihderiippuvaisten läheiset.
Päihderiippuvaisten läheiset voivat ottaa yhteyttä kunnan kriisikeskukseen tai kriisipuhelimeen. Jos läheisen arjessa on väkivaltaa tai väkivallan uhkaa, on mahdollista hakea akuutisti apua turvakodista. Turvakodissa on henkilökuntaa paikalla ympäri vuorokauden ja se on tarkoitettu kaiken ikäisille naisille, miehille ja lapsille.
Osassa kuntia lastensuojelu tarjoaa koko perheelle tukea tai terapiaa, jos esimerkiksi perheen lapsi on sairastunut päihderiippuvuuteen. Joidenkin kuntien päihdepoliklinikat antavat myös päihderiippuvaisten läheisille keskustelutukea.
Joidenkin kuntien terveysasemilla työskentelee läheistyön kokemusasiantuntijoita, jotka pitävät omaa vastaanottoa.
Yksityiset palveluntarjoajat ja Kelan tuki
Osa Hyvinvointialueista ostaa päihdepalvelunsa A-klinikoilta, josta myös läheisellä on mahdollisuus saada tukea. Työterveyshuollon kautta on mahdollisuus saada tukea työterveyslääkäriltä, työterveyshoitajalta, työpsykologilta tai työpsykiatrilta. Kelan tukemaa kuntouttavaa psykoterapiaa on mahdollista hakea psykiatrin lähetteellä terveysaseman, mielenterveyspalvelujen tai työterveyshuollon kautta.
Seurakuntien ja järjestöjen tarjoama tuki
Joissakin kunnissa seurakunnat järjestävät vertaistukiryhmiä päihderiippuvaisten läheisille. Seurakunnalta on myös mahdollista saada yksilöllistä keskusteluapua, esimerkiksi diakoniatyöstä. Useilla paikkakunnilla toimii myös eri järjestöjen pitämiä vertaistukiryhmiä. Tällaisia järjestöjä ovat esimerkiksi Sininauhaliitto, Irti Huumeista ry, Kondis ry, Tukikohta ry, Al-Anon tai AAL. Monet näistä toimijoista järjestävät myös vertaisryhmiä verkossa.
Katso lista tukea tarjoavista tahoista
Monet järjestöt tarjoavat läheisille suunnattuja neuvontapalveluita, kuten auttavia puhelimia tai -chatteja. Pitkäaikaisempaa tukea voi hakea vertaistukiryhmistä.
Sininauhaliitto
Katso tarkemmat tiedot Ryhmät-sivulta.
Irti Huumeista ry
https://irtihuumeista.fi/laheisille/laheisryhmat/
Kondis ry
https://www.kondis.net/vertaistukiryhmat-laheisille/
Al-anon alkoholistien läheisille
AAL, Alkoholistien aikuiset lapset
https://www.aal.fi/korona-ajan-verkkokokoukset/
Nar-Anon: vertaistukea addiktien läheisille
Lasinen lapsuus -vertaistukiryhmiä verkossa
https://lasinenlapsuus.fi/tukea/vertaistukiryhmat
Tukikohta ry:n läheisten tuki ja neuvontapalvelut
https://tukikohta.org/palvelut/laheisten-tuki-ja-neuvontapalvelut/
Päihdelinkin neuvontapalvelu
https://paihdelinkki.fi/fi/neuvonta
Päihdelinkin verkossa toimivat vertaistukipalstat
Vilpola: https://paihdelinkki.fi/keskustelu/viewforum.php?f=86
Kotikanava: https://paihdelinkki.fi/keskustelu/viewforum.php?f=2
Peluurin puhelinpäivystykset ja chat peliriippuvaisten läheisille
https://www.peluuri.fi/hae-apua/apua-ammattilaiselta
Suomen turvakodit
https://www.nollalinja.fi/turvakoti/turvakotien-yhteystiedot/
Varsinais-Suomen Sininauhan läheisten tukitoiminta
http://vs-sininauha.fi/laheisten-tukiryhma/
Nuorten Ystävät ry / Verto, Oulu
https://www.nuortenystavat.fi/verto
Mieli ry
Kriisipuhelin 24/7: https://mieli.fi/tukea-ja-apua/
Sekasin-chat: https://sekasin247.fi/
Tukinet: https://tukinet.net/
Kriisivastaanotto: https://mieli.fi/tukea-ja-apua/keskusteluapua-kriisivastaanotoilla/
Ammatillisesti ohjatut vertaisryhmät: https://mieli.fi/tukea-ja-apua/ryhmat/
- Ehyt ry tarjoaa päihdeneuvontaa myös läheisille puh. 0800 90045 (24/7) https://ehyt.fi/paihde-peli-info/paihdeneuvonta/
- Nollalinja (apua perheväkivallan uhreille) puh. 080 005005 (24/7) https://www.nollalinja.fi/
- Naisten Linja (väkivaltaa kokeneille tai väkivallasta huolestuneille naiseksi itsensä määritteleville) puh. 0800 02400 (ma–pe kello 16–20). Chat -palvelu ti–to kello 17–19 ja nettikirjepalvelu vuorokauden ympäri: https://naistenlinja.fi/
- Irti Huumeista ry:n auttava puh. 0800 98 066 arkisin 9–15 ja 18–21 (ei pe-illat).
- Raitis linja -palvelupuhelin numerossa 040 197 4935 arkisin klo 12–15, keskusteluapua päihdeongelmiin. http://raitis.fi/raittiudenystavat2/2019/01/29/raitis-linja-tarjoaa-apua-paihdeongelmiin/
- Mielenterveyden keskusliiton neuvontapalvelut ja chat: https://www.mtkl.fi/tiedotteet/mielenterveyden-keskusliiton-verkko-ja-puhelinpalvelut/